Groep 4 2021-2022

 
 


Dit is groep 4 waar juf Sonja op maandag en dinsdag werkt en juf Wendy er op woensdag, donderdag en vrijdag is. 
 

Afgelopen schooljaren

Spellencircuit thema EK

In het kader van het EK hebben we een spellencircuit gehouden, waarbij verschillende vakken aan bod kwamen. De kinderen moesten stadions, landen en vlaggen bij elkaar zoeken, hierbij hebben ze gebruik gemaakt van een atlas. Dit was wel even wennen, maar ze vonden het geweldig.
Ook was er een opdracht waarbij de kinderen bij alle letters van het alfabet een woord moesten bedenken die te maken had met het EK.
Daarnaast was er nog een kruiswoordpuzzel met allerlei vragen of het EK.
En wat ook heel leuk was.. een brief in geheimschrift. We moesten zelf erachter zien te komen wat er in de brief stond, daarna mochten we zelf een brief schrijven in geheimschrift. 
Zo waren er nog allerlei leuke opdrachten. En als afsluiter speelden wij met de hele klas een EK quiz. 
Sommige vragen waren wel lastig hoor! 
Maar door goed te overleggen in ons groepje kwamen we uiteindelijk wel bij het goede antwoord. 
Hup groep 4 hup! 

   

   
 
   

   
 


Een bezoekje naar het speelveldje 

In plaats van te gaan gymmen zijn wij lekker in de buitenlucht gaan bewegen.
Schommelen en glijden, klimmen en klauteren en natuurlijk op het grasveldje lekker voetballen.
We hebben ook nog verschillende tikspelletjes gespeeld.
Wat hebben de kinderen ontzettend genoten.
Het was een gezellige middag waarbij veel bewogen werd!    

    

    

 

Rekencircuit tijdens Koningsspelen
 

We zijn tijdens de Koningsspelen gestart met een gezamenlijk ontbijt in de klas. Vervolgens hadden we genoeg energie getankt voor een rekenciruit, waarbij we aan de slag zijn gegaan met de klok. We hebben zelf een klok gemaakt. We vier op een rij gespeeld met klokken. Daarnaast hebben we ook nog een spel gespeeld met klokken, waarbij je moest dobbelen om zoveel mogelijk klokken te kunnen kleuren. Later in de middag hebben we heerlijk buiten gespeeld met onze fietsen, steppen, skeelers, springtouwen en en en.. 


    

   
Tentoonstelling wat kan ik niet missen? 

Bij taal zijn wij bezig met het thema "nodig". Binnen dit thema hebben we het ook gehad over zaken zoals onnodig, broodnodig en nodig, maar hebben wij het ook gehad over wat kun je dan echt niet missen? De kinderen hebben aan de hand van een formulier ingevuld wat zij niet kunnen missen en waarom ze het niet kunnen missen. De volgende les hebben we een tentoonstelling gemaakt van de spullen of dingen die wij niet kunnen missen. We zijn toen gaan kijken wat andere kinderen niet kunnen missen en hebben hierbij bepaalde vragen ingevuld zoals welk voorwerp vind je het meest gek of welk voorwerp vind je het grappigst. Na het invullen van deze vragen hebben we dit klassikaal besproken in een kring. Het was een leerzame, maar zeker leuke ochtend. En het voordeel was dat we datgene wat we normaal missen, vandaag even niet hoefden te missen! 

     


      


      

 
                                             


 
 

Spelling oefenen op een leuke manier


Net zoals bij rekenen is het ook bij spelling belangrijk dat de categorieën goed geautomatiseerd worden. Hier besteden wij dagelijks aandacht aan. We oefenen de categorieën op verschillende manier. Deze keer is er gekozen voor verschillende spelletjes. Hieronder een paar voorbeelden:  
- Dobbelsteen: gooi je een 3? dan schrijf je drie woorden uit het woordpakket op
- Flitsen: schrijf de woorden op een strookje, laat dit strookje een paar tellen aan je maatje zien. Deze schrijft het woord dan op
- Piramide: Kies een woord, schrijf de eerste letter op, daaronder de eerste twee letters tot je het hele woord hebt opgeschreven V
                                      VI 
                                      VIS
- Raad het woord: schrijf een woord op, maar laat een paar letters weg, je maatje moet het woord raden. 
- Galgje: Kies een woord. Je ander moet het woord raden. 
 
  

      


 
 

 


Op bezoek bij het landgoed van Sinterklaas.

Spannend.. spannend.. spannend.. Wij zijn op bezoek geweest bij Sinterklaas. Wij kregen allemaal een pietenpas, omdat wij pio's (piet in opleiding) waren. We moesten 4 verschillende activiteiten uitvoeren, om uiteindelijk een echte piet te worden. In de eerste kamer moesten wij rekenen en lezen. Vervolgens gingen wij oefenen voor "fotoshoots". Van al die foto's krijg je dorst, dus gingen we naar de pietenbar. Daar hebben wij niet lang gezeten, want toen werden wij opgehaald door dakpiet. We klomden op de daken, liepen met pakjes en kropen door een tunnel. En als aller aller laatste.. kwamen we op de kamer van Sinterklaas! Dit was de laatste test. Wij moesten een liedje zingen voor Sinterklaas en toen eindelijk waren wij allemaal geslaagd als piet! 

      

      

 

Knutselen voor de lichtjesoptocht Heerlerbaan.


Vandaag waren wij in het atelier van Ivon Drummen, waar wij rupsjes voor de lichtjesoptocht gingen maken. We kregen allemaal een "sok" die we zelf met viltstiften mooi mochten versieren. Aan het eind mochten we ook nog glitters erover heen strooien. Wat een prachtige rupsen zijn er gemaakt. Het zal zeer zeker een geslaagde optocht worden.  

Kinderboekenweek: reis mee.. oktober 2019


Bij de opening van de Kinderboekenweek kregen wij een filmpje te zien over een mevrouw die Suzie heet. Suzie was op reis, maar door omstandigheden ging er van alles mis en wist Suzie niet meer hoe ze thuis zou komen. Ze vroeg de kinderen om zelf een voertuig te bedenken waarmee ze naar huis kon reizen. Zo gezegd, zo gedaan. Eitje voor groep 4. De kinderen maakten zelf een planning voor hun voertuig. Ze tekenden het voertuig en schreven erbij welke materialen/spullen ze hiervoor nodig hadden. De juf en de kinderen verzamelden alle materialen en toen konden we starten met het maken van ons eigen voertuig. Middagen lang hadden we het zweet op ons voorhoofd staan. Wat een karwei zo'n voertuig maken. Maar uiteindelijk is het ons gelukt en zijn er hele leuk voertuigen ontstaan. Suzie had ruime keus van vliegende schotel tot rijdend eenhoorn er was zelf een discokar!
Dankzij de vele voertuigen van groep 4 is Suzie inmiddels weer veilig thuis. Daarnaast zijn we ook nog bij de bieb op bezoek geweest. We moesten de vader van Herre helpen zijn tas in te pakken om op reis te gaan. Dit deden we door 6 opdrachten uit te voeren waarbij we onder andere schoenen moesten wegen, de route moesten uitstippelen en dieren moesten tekenen. 
 
                          
     
       
       
       
       
  

 


Afgelopen schooljarenThema Bij de politie 

Wat was het een fantastisch thema! Met de hele klas wisten we al best veel over de politie.
Al snel kwamen we erachter dat de politie meer doet dan alleen maar boeven vangen......
De politie bestaat uit veel verschillende onderdelen: de verkeerspolitie, de marechaussee, de recherche, de wijkagent. Ook dieren maken deel uit van de politie.
We hebben een woordspin gemaakt met alle zaken die we al samen wisten. Daarna hebben we een vragenblad gemaakt met alle vragen die we nog hadden.
We hebben gezocht naar verschillende mogelijkheden om een antwoord te krijgen op onze vragen. Sommige antwoorden kun je gemakkelijk opzoeken. Naar andere antwoorden moesten we langer zoeken.
We hebben enorm geboft dat we bezoek kregen van wel 4 verschillende agenten.
We hebben al onze vragen opgeschreven en een interview gehouden toen zij op bezoek kwamen.
Wij bedanken de papa van Luc en alle andere agenten van harte voor het bezoek!


Hoekenwerk tijdens het thema politie:
Op het politiebureau, een opsporingsbericht maken.

Galgje spelen met politiewoorden
De politieagent op de kralenplankSituaties naspelen op de mat


Samen een politiebureau bouwenAtelier


De marechaussee in de klas:


We toasten op een fijne vakantie en op een fijne start in 2018!!


Pepernoten onderzoek! Bak de lekkerste pepernoot
Pepernoten bakken in de klas.

In de groep zijn we bezig geweest met ontdekkend leren.
De kinderen hebben getest middels verschillende ingrediënten welke pepernoot ze het lekkerst vonden. Uiteindelijk is de lekkerste pepernoot mooi ingepakt en als cadeau aangeboden aan Sinterklaas.


Gruwelijk eng!!!!

In groep 3/4 zijn wij de afgelopen bezig geweest met het thema Gruwelijk eng!!
In al onze hoeken was er veel te beleven rondom dit thema. Zo hebben de kinderen spookhuizen gebouwd, skeletten gemaakt met de knexx, enge boekenhappers gemaakt en hele enge boeken gelezen.
Het spannendste vonden de kinderen wel het zoeken van echte botjes in de braakbalen van een uil.
Daarnaast hebben we het ook gehad over de botten van ons eigen lichaam.