Groep 5   2022-2023
 

 

Dit is groep 5 waar juf Sarah de hele week voor de groep staat. 
 

Surprise 

De Sinterklaas tijd is weer aangebroken. We maakten voor het eerst een surprise met een leuk gedicht voor elkaar. Er zijn hele mooie creaties ontstaan. Op de dag zelf pakten wij om de beurt onze surprise uit en raadden wij de surprise voor ons had gemaakt. Daarnaast kregen we ook nog bezoek van Sinterklaas en ontvingen wij een leuk klassencadeau: doe een dier na en pim pam pet. 

  

    

    

     

High tea 

We hebben de eerste periode gewerkt aan het verbeteren van het groepsklimaat. We werkten aan complimenteren door middel van een beloningssysteem. Daarnaast trokken wij iedere week een vriendje van de week, waar wij een week lang aardige dingen voor de ander deden. Ook hebben wij sinds kort wekelijks judolessen. Toen ons klassikale beloningssysteem vol was, kozen wij in overleg voor een gezellig high tea. De leerlingen maakten allemaal iets lekkers, waar wij dan gezellig van konden smullen. 
 

    
  

Naast de lessen Hiro in de klas hebben we ook judolessen. We krijgen 6 weken lang les van een echte judojuf. Hierbij gaan wij werken aan vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en het belangrijkste is natuurlijk plezier! 
 
En kijk eens hoe goed wij dat al kunnen: 

    
 
 

Afgelopen schooljaren

 

Thema Romeinen en high tea


We zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het thema Romeinen. We hebben drama lessen gehad met het onderwerp Romeinen. We moesten in deze lessen de goden aanbidden, lekker gaan badderen in het badhuis, daarnaast hebben we emoties uitgebeeld en nog zoveel meer. In de klas hebben we in groepjes verschillende vragen opgezocht en hier een collage van gemaakt. We zijn op bezoek geweest bij het Thermenmuseum en om al dat harde werken in de klas te belonen hebben we de dag afgesloten met een high tea. Alle kinderen hebben zelf hapjes thuis gemaakt en deze mee naar school genomen. Het was een leerzame, maar vooral ook gezellige dag! 

  

 

  

  

  

  

 

Samen een grote kleurplaat maken


Elk kind heeft een deel van de kleurplaat gekregen op A4 formaat. De kinderen moesten natuurlijk goed samenwerken, zodat het een geheel zou worden. In eerste instantie kreeg iedereen zijn eigen deel. Vervolgens zijn de kinderen gaan kijken wie de kleurplaat ernaast dient te kleuren. Ze hebben samen overlegd welke kleuren ze het beste kunnen gebruiken. Zodat de tekening goed zou overlopen. Het was fijn om te zien hoe goed dit ging! 
Dit lukte dan ook binnen enkele minuten.

     

Vervolgens moest de kleurplaat aan elkaar vast gemaakt worden. En dat lukte deze kanjers heel goed:  

En de kleurplaat was binnen één uur helemaal af! 
Wat een toppers zijn het. 
Zie hieronder het geweldige eindresultaat:  
 

Hiro 

In de klas zijn wij wekelijks aan de slag gegaan met de waardes van Hiro. We beginnen de les altijd met het bekijken van een stukje film namelijk: Wall - E. Vervolgens praten we hierover en tot slot komt altijd een activiteit waarin we zelf aan de slag gaan, zodat we het zelf kunnen ervaren. Zo moesten we elkaar blind vertrouwen en elkaar de weg wijzen door de klas. Een andere keer moesten we laten zien hoe weerbaar wij zijn en probeerden wij aan het einde van de lange slinger te komen. Laatst hebben we geprobeerd om met zo veel mogelijk kinderen in één hoepel te komen. Het is ons gelukt om met de hele klas in 2 hoepels te komen! 

    

  
 
   

  

 


Kinderboekenweek 2021 

Het thema van de Kinderboekenweek was 'Worden wat je wilt'. We zijn op bezoek geweest in de bibliotheek. Hier luisterden wij naar het boek Een ober van niks. Vervolgens gingen wij in groepjes aan de slag met verschillende activiteiten. Als afsluiting mochten we nog een leuk leesboek uitzoeken en lekker gaan lezen. 

  

  

  

   

In de klas hebben we naar aanleiding van de Kinderboekenweek een circuit gehouden. We moesten het geheimschrift ontcijferen. We hebben zoveel mogelijk woorden geprobeerd te maken met een aantal letters en we hebben een rebus moeten oplossen. Ook hebben we een beroepen kwartet gespeeld. Het was een gezellige ochtend! 

  

  

We hebben ook lessen gehad over leesgeheimen. Tijdens deze lessen keken we naar filmpjes van verschillende schrijvers die allemaal hun geheimen aan ons vertellen. We hoorden hoe hun eigen verhalen zijn ontstaan, hoe ze boeken beoordelen of hoe ze humor toevoegden aan hun verhaal. Vervolgens zijn we zelf aan de slag gegaan met het schrijven van een verhaal. Tot slot kwam er een echte schrijfster mevrouw Li Lefébure in onze klas. Zij las een stukje voor uit haar boek en wij mochten ook onze eigen verhalen voorlezen. Wat een leesplezier was het! 


  

  

  


 

 Tafeltjes - Automatiseren

Hieronder zijn de leerlingen weer druk aan de slag gegaan met het automatiseren en memoriseren van de tafeltjes en wel het tafeltje van 7 en 8. Met behulp van leuke tafelbingo kaarten wordt er in duo's flink geoefend aan het automatiseren. Op deze manier wordt er tijdens een rekencircuit spelenderwijs geoefend
met de tafeltjes. 


De leerlingen van groep 5 hebben voor schitterende surprises gezorgd en iedereen heeft genoten van de gezelligheid.